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EHEDG e 3-A

 

Armonizzazione delle linee guida EHEDG e degli standard 3-A

Mirando al rafforzamento della sicurezza alimentare mediante la promozione dell'igiene nella produzione e nella lavorazione degli alimenti, EHEDG e l'organizzazione statunitense 3-A Sanitary Standards hanno molti obiettivi in comune e mission simili. Le due organizzazioni si scambiano le bozze delle rispettive linee guida e standard affinché siano riviste e commentate dagli esperti prima della pubblicazione. L'ultima edizione del Glossario EHEDG è stata sviluppata in collaborazione con 3-A e può essere scaricata dalla sezione Documenti disponibili gratuitamente.

Matrice

I contenuti di tutte le linee guida EHEDG sono stati confrontati con rinvii incrociati con quelli di 3-A Standards Inc. e sono riassunti in una matrice disponibile per il download (XLS).

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I Gruppi di Lavoro EHEDG hanno pubblicato vari documenti disponibili per il download gratuito, come i position papers e la Linea guida n. 8 sui requisiti di base della progettazione secondo criteri igienici.

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Documenti disponibili gratuitamente

I Gruppi di Lavoro EHEDG hanno pubblicato vari documenti disponibili per il download gratuito, come i position papers e la Linea guida n. 8 sui requisiti di base della progettazione secondo criteri igienici e n. 45 sulla validazione delle procedure di pulizia nel settore alimentare.

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Doc. Title
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Glossario EHEDG
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P
Documento di posizione EHEDG

"Easy cleanable Pipe couplings and Process connections" Version 4, July 2017

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8
Criteri igienici di progettazione delle attrezzature

Third Edition, March 2018

This document describes the principles for hygienic design of equipment and factories intended for food manufacturing. The fundamental reason for applying hygienic design principles is to prevent contamination of food products. Equipment and factories of poor hygienic design are difficult to clean.

The document details the hygienic design principles that shall be followed when designing and constructing equipment and factories for manufacturing of foods. It gives guidance on design, construction and installation so that it does not adversely affect food safety and quality. These principles apply to open and closed manufacturing operations, surrounding facilities, all being cleaned either wet or dry.

Doc. 8 is used as a basis for hygienic design evaluation within the EHEDG equipment certification program.

The content of this document covers functional requirements, intended use, materials of construction, hygienic design and construction and assessment methods.

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45
Convalida delle procedure di pulizia nel settore alimentare - Principi generali, parte 1

First Edition, April 2016 - The objective of cleaning validation is to prove that the equipment is consistently cleaned of product, microbial residues, chemicals and soiling, including allergens to an acceptable level, to prevent possible cross-contamination of hazards between products. This document focuses on the overall concept of cleaning validation and is intended as a general guideline for use by food manufacturers and inspectors. It is not the intention to be prescriptive in specific validation requirements. This document serves as general guidance only, and the principles may be considered useful in their application in the production of safe food, and in the development of guidelines for the validation of specialized cleaning or inactivation processes.

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